Pårørende til en misbruger

Som pårørende til en der misbruger kan det være meget hårdt og føles umuligt at stå med alene. Følelser som angst, tristhed, frustration, magtesløshed, vrede, afmagt, skyld og skam vil være meget almindelige og misbruget vil altid påvirke hele familien.

 

Mange kommer faktisk i tvivl, om der over hovedet er et problem i virkeligheden og at man som pårørende føler at alt, falder fra hinanden. Det er aldrig noget man bør gå med alene!

 

Svært at tale med misbrugeren

 

Det kan også være rigtig svært at konfronterer eller tale med misbrugeren, og meget ofte vil personen ikke selv mene at der er et problem. Ofte sker der også det at misbrugeren går til modangreb, benægter og viser vrede, som derigennem skaber en stor frygt eller angst hos den pårørende, som gør at personen ikke tør tale eller konfrontere misbruger om problemerne.

 

Hvis du har en tæt på, der misbruger eller drikker på en måde, der gør dig ked af det, eller kan skabe problemer for dig og familien, et familiemedlem, nære relationer, børn eller andre. Så har personen højst sandsynligt brug for hjælp, rådgivning og vejledning.

 

Du kan læse meget mere om misbrugsbehandling her: https://amisbrugsbehandling.dk/

 

Stol på dig selv og lyt til din egen indskydelse

 

Det er rigtig vigtigt at du lytter til din egen indskydelse, og beskytter dig selv.

Pas på at du ikke lader dig blive manipuleret.

 

Som pårørende er du også selv i risiko for at:

 

  1. Selv begynde at drikke eller misbruge
  2. Få økonomiske problemer
  3. Blive udsat for psykisk vold, trusler og mere
  4. Udvikle angst, PTSD, depression og andre lidelser
  5. Blive udsat for fysisk vold
  6. Være i anden fare, da mange misbrugere bringer sig selv og andre i fare, ved madlavning, havearbejde, rengøring og meget andet.

 

Rigtig mange bliver desværre ofte medafhængige og hjælper helt ubevidst misbrugeren, til at blive i sit misbrug. Dette kan f.eks. komme ved at den ene forælder er nervøs for at hvis misbruget bliver afsløret, vil det have store konsekvenser for samspillet i familie, og vil derfor i nogle tilfælde hellere holde hånden over misbrugeren.

 

Det er altid godt som pårørende at huske på at du er ikke alene. Der findes flere tusinde andre i samme situation og det gælder om at få professionel hjælp. Ingen misbrugere kommer ud af et misbrug alene og som pårørende vil det som ofte være en umulig opgave at hjælpe og motivere en misbruger på egen hånd.

 

Der findes mange forskellige måder at få hjælp på. De fleste steder med misbrugsbehandling kan hjælpe med telefonisk rådgivning, interventioner og meget mere. Dertil er også rigtig vigtig ikke at være bange for at være ærlig om misbruget og få hjælp fra familie og venner.

 

Det er ingen skam i at opdage et misbrug! Og der findes en løsning

 

Anders Nebelong, Misbrugskonsulent