3 tips til at have og passe en luft til luft varmepumpe

Hvis du ejer en luft til luft varmepumpe, så vil det for det meste ikke være påkrævet fra lovens side at give den et eftersyn hver 12 måned. Lovgivningen gælder nemlig kun for varmepumper med over 1 kilo kølemiddel, der ifølge loven netop skal have varmepumpe service hvert eneste år. Når dette så er sagt, så er det jo alligevel (og muligvis i større grad) vigtigt, at du sørger for at behandle din luft til luft varmepumpe pænt – og dette betyder naturligvis også, at du sørger for at vedligeholde pumpen på egen hånd eller med et professionelt luft til luft varmepumpe serviceeftersyn. Af denne grund får du her 3 tips til at holde din luft til luft varmepumpe i tip-top stand.

1. Hold øje med dit månedlige forbrug

Noget af det vigtigste du kan gøre for din luft til luft varmepumpes velbefindende har faktisk kun indirekte noget med selve pumpen at gøre. Du bør nemlig som det allerførste holde en varmepumpe dagbog, hvor du noterer dit månedlige forbrug ned i en notesbog eller på din computer. Grunden til dette er simpel. Du vil jo nemlig med din løbende dagbog kunne se om dit elforbrug lige pludselig ændrer sig markant – og med andre ord bliver større. For hvis dit elforbrug stiger markant – og ikke på grund af et koldere klima – så kunne noget tyde på, at der er et eller andet galt med din luft til luft varmepumpe. Og så vil det nu være et oplagt tidspunkt at ringe til et professionelt varmepumpe firma, og bestille tid til et grundigt serviceeftersyn. På denne måde kan du jo nemlig få eventuelle skader eller problemer løst, så dit forbrug kan vende tilbage til et mere normalt niveau.

2. Lyt til din varmepumpe

Mange luft til luft varmepumpe skader og problemer kan desværre ikke ses med det blotte øje, hvilket kan gøre det vanskeligt at spotte eventuelle problemer. Dog findes der en glimrende (om end lavteknisk) måde at opdage en dårligt fungerende varmepumpe på. du skal nemlig blot lytte til selve pumpen, og hvis den lige pludselig begynder at lyde mærkeligt eller f.eks. larmer, så kunne dette muligvis være et tegn på et større eller mindre underliggende problem. En luft til luft varmepumpe med en ny og anderledes lyd kan nemlig på mange måder sammenlignes med en alarmklokke – så sørg endelig for at lytte efter med jævne mellemrum.

3. Glem ikke den udvendige rengøring

Langt de fleste af os vil ikke have den fjerneste idé om alt det der foregår inde i varmepumpen, og vil naturligt nok holde os langt fra at forsøge at reparere eller vedligeholde en luft til luft varmepumpe. Dog kræver det stort set ingen erfaring at rengøre varmepumpens udvendige del, og jævnlig rengøring af yderdelen på pumpen kan faktisk være med til at forhindre mange skader og problemer i at opstå. Der vil nemlig hyppigt kunne opstå blokeringer på grund af grene, blade og kviste – og ikke mindst en lang række andre problemer på grund af ophobet regnvand. Så sørg endelig for ikke at springe dette over.